GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Thursday, March 08, 2007

Magal Touba

Vandaag is een belangrijke dag in Senegal en Gambia. Niet omdat het internationale vrouwendag is, ik vraag me af hoeveel mensen dat hier weten, maar omdat vandaag een belangrijke pelgrimstocht is; de "Magal naar Touba". Een van de grootste religieuze groeperingen in Senegal zijn de Mouriden. Het zijn de volgelingen van Serign Touba, de ietwat wazige meneer hieronder: Vooral in Senegal vind je deze beeltenis overal, op houten hangertjes aan kettingen, geschilderd op de muren van huizen en winkeltjes en op foto’s in auto’s. Eens per jaar is er dus een pelgrimstocht, op de dag dat deze geestelijke in 1895 werd verbannen naar Gabon. Wat was er, in het kort, aan de hand?

Aan het eind van de 19de eeuw kregen de religieuze leiders in Senegal steeds meer invloed. Dit tot groot ongenoegen van de Franse overheersers. De Fransen wilden de macht van deze leiders temperen en als het even kon, hun geloof breken. Een hele groep werd opgesloten. Waaronder Serign Touba. Na een paar dagen werd hij verbannen naar Gabon. Tijdens de boottocht naar dit land mocht ie niet bidden aan boord, dus gooide hij z’n bidkleed over boord en bad ie staande op het water. Aangekomen in Gabon werd ie in een klein kamertje opgesloten. Men liet een dolle stier op hem los die op slag kalm werd. Men sloot hem op met een leeuw die hem wel zou opeten maar dat gebeurde niet. Op het moment dat ze hem in een oven wilden gooien, werd die oven op slag koud.
Na zeven jaar en zeven maanden keerde Serign Touba terug naar Senegal. Z'n woonplaats, Touba, werd een heilige plek. En ieder jaar rond deze tijd is Touba even een dag het middelpunt van de wereld voor de Mouriden.

1 Comments:

Blogger Hippalus said...

Die Serign Touba kende z'n bijbel wel. Staan op water, kalmeren van leeuwen (Daniel in de Leeuwenkuil), een oven die koud wordt...

6:31 AM  

Post a Comment

<< Home