GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Tuesday, January 23, 2007

Verkiezingsstrijd....of niet?

Over twee dagen parlementsverkiezingen. Het is dat ik hier af en toe een krant lees want anders zou je echt niet doorhebben dat er zoiets als verkiezingen voor de deur staan. Een politieke campagne is nagenoeg afwezig. Geen idee waar de verschillende kandidaten voor staan. Aan de andere kant is het ook niet echt een verassing in een land waar het parlement louter lam en geen leeuw is.

Dan maar even bijpraten over de zogenaamde curatieve gaven van de president. Er zijn dus inmiddels 10 aids patienten 'behandeld' (lees hieronder). Deze patienten zouden eigenlijk gisteren getest moeten zijn om te zien of de beweringen van de president dat ie aids kan genezen op waarheid berusten. Verassend genoeg is het testmoment nu ineens uitgesteld. Tot na de verkiezingen... Hoe zou dat nou komen?
Opmerkelijk is de oorverdovende stilte die er heerst. Niemand die de president durft op meer of minder diplomatieke wijze durft te vertellen dat ie onzin uitkraamt. Niet de weinige academia, niet de mensen die bij HIV/AIDS projecten werken, niet de Gambiaanse artsen (nee, die werken moedwillig aan het zieke experiment mee!) en ook niet de internationale gemeenschap. Niemand doet z'n mond open. Wordt vervolgd.

Tot slot nog iets heel anders. Het is vervelend om achteraf je gelijk te halen maar soms kun je het moeilijk laten. Op de voorpagina van de NRC vandaag staat dat Nederland in 2006 zo'n 18 miljoen euro ontwikkelingshulp aan China heeft gegeven. Vooral via subsidies die het voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijk maken om daar te opereren. Ene meneer Ten Hoopen van het CDA wil de hulp aan China zo snel mogelijk stopzetten. 'Beter laat dan nooit', dacht ik toen ik het las. Want welke partij stelde dit soort subsidies al in 2003 in de Tweede Kamer aan de orde? Juist... en toen was het CDA nog heel hard tegen het opheffen van deze geldstromen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home