GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Sunday, January 28, 2007

De Uitslag

De uitslag van de parlementsverkiezingen afgelopen donderdag: APRC 42
NADD 1
UDP 4
IND 1
Dat zijn er dus 42 voor de regerende partij van president Jammeh & 5 voor de oppositie. Er bestaat overigens kans dat de onafhankelijke kandidaat zich alsnog aansluit bij de APRC, waar hij oorspronkelijk ook vandaan komt. Bovenop deze 48 zetels benoemt de president er nog 5.
Veel valt er niet over de verkiezingen te zeggen. Ze kunnen nog het beste als een non-event getypeerd worden. Het Gambiaanse acht uur journaal vond het niet de moeite om aandacht aan de uitslag te besteden. Dat vond Jammeh’s zalvingstour door het ziekenhuis interessanter. Er kon tussendoor nog net 1 vraag over de verkiezingen vanaf.
Jammeh’s hoop voor 48-0 is dus niet uitgekomen. Toen hij ging stemmen heeft hij opgemerkt dat hij 2 districten aan de oppositie zou ‘geven’. Maar die districten hoefden dan niet op ontwikkeling te rekenen. Sterker nog, hij zou alle ontwikkelingsprojecten daar meteen opschorten.
Tot slot nog de opkomst. Met 41% de laagste ooit. Het laat zien dat de bevolking in toenemende mate politiek apathisch wordt. Dat waren de Gambiaanse verkiezingen voor dit moment. Over een jaar zijn er weer verkiezingen, dan voor de gemeenteraad.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Dank voor je zeer lezenswaardige stukjes over de Gambiaaanse verkiezingen (en campagne). Ik vind dit echt een goed weblog. Ga zo door.

9:57 PM  

Post a Comment

<< Home