GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Thursday, June 08, 2006

vervroegde verkiezingen

Er komen 'vervroegde verkiezingen'! Niet omdat het parlement in een nog niet eerder gezien staaltje van machtsvertoon de regering naar huis heeft gestuurd (het idee alleen al) maar omdat de IEC vorige week vrijdag eindelijk heeft besloten. De IEC is de Independent Electoral Commission waarvan de commissarissen door de president worden aangesteld en, naar believen, door hem worden ontslagen. Tot zover de I.
Deze commissie stelt de verkiezingsdatum vast, net zoals bij ons ongeveer de Kiesraad doet. En hoewel stad en land ervan uitgingen dat de presidentsverkiezingen in oktober zouden worden gehouden is de verkiezingsdag gezet op vrijdag 22 september. Reden = Ramadan. Tijdens de Ramadan kan er natuurlijk niet gestemd worden. Maar waarom er niet voor is gekozen om de verkiezingen dan een maand naar achteren te schuiven is niet helemaal duidelijk. Wettelijk gezien had het tot december gekund. Of het moet zijn omdat tegen die tijd de rekening van de Top van de Afrikaanse Unie pijnlijk gepresenteerd wordt. Gambia is het gastland. In ieder geval is er weinig protest tegen. Oppositie en regering, iedereen vind het wel goed. Als je zelf bij de organisatie van de verkiezingen betrokken bent, is het minder aangenaam. Dan heb je ineens een maand minder tijd en moet alles nog sneller en efficienter. Niet direct woorden waarom de regio hier bekend staat... Maar een uitdaging is het wel.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ha Youssef,

Ik hoop dat je zomervakantie er niet bij inschiet.
Kregen we in Nederland maar vervroegde verkiezingen...

Groet, Richard

5:39 PM  

Post a Comment

<< Home