GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Friday, April 14, 2006

Rechtstaat aan diggelen

Nog even snel een berichtje plaatsen voordat ik het land een maand verlaat. En dan meteen zo'n pretentieuze titel, maar helaas...het is niet anders. Zo'n mislukte coup, waar in NL overigens niemand van gehoord heeft, brengt nogal wat teweeg. Niet aan de oppervlakte, daar is Gambia nog steeds the smiling coast. Maar intussen worden er hier elke week tientallen mensen opgepakt door de geheime dienst. En zonder enige vorm van proces of voorgeleiding vastgezet. Volgens de Grondwet moet iemand binnen 72 uur worden voorgeleid. Maar ja, als de Grondwet feitelijk een president met dictatoriale trekjes is kom je niet ver. Onder de arrestanten niet de minsten: advocaten, de voorzitter van het parlement (!), andere parlementsleden en journalisten. Madi Ceesay, waar ik eerder over schreef, zit nog steeds vast. Reporters sans frontieres vraagt aandacht voor zijn zaak, maar zonder enige internationale politieke druk lijkt dat weinig uit te maken. Verder is de krant waar hij voor schreef, The Independent, al twee weken niet verschenen. Alle 'coupverdachten' die waren opgepakt, hebben voor de nationale TV een verklaring afgelegd. Toen zij vervolgens naar een gevangenis in het midden van het land werden overgebracht, kreeg de auto plotseling een ongeluk waarbij alle verdachten zijn 'ontsnapt'. Nu zijn ze spoorloos verdwenen. Het is misschien leuk geprobeerd van de staatsmedia, maar het gemiddelde intellect ligt hier toch ietsje hoger. Als het niet zo tragisch was zou je er hard om kunnen lachen. Die verdachten zijn waarschijnlijk niet meer, onschadelijk gemaakt, finished. Natuurlijk zijn couppogingen illegaal, maar de maatregelen die de president er hier op laat volgen zijn dat net zo goed. Morgen wordt er een 10 000 men march georganiseerd, om de president te supporten. Ik ben blij dat ik dan even het land uit ben.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home