GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Monday, April 02, 2007

Gambia: The Smiling Coast?

Klimaatverandering, ook Gambia heeft er mee te maken. Vorige week een berichtje op nu.nl, dat wetenschappers voor het eerst in kaart hebben gebracht welke laaggelegen delen van de bewoonde wereld kwetsbaar zijn voor de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel. Gambia heeft samen met Nederland en de Bahama's, Bangladesh en Frans Polynesiƫ de twijfelachtige eer om in de top vijf van landen te staan die relatief voor het grootste deel in de gevarenzone liggen. Op de kaart hierboven zie je de gevarenzone in het rood en laat dat nu net de hoofdstad Banjul zijn. Meer mooie kaarten hier. Vergeleken met Nederland, dat vrijwel helemaal rood is, valt het hier nog wel mee. Ware het niet dat wij allemaal mooie dijken hebben gebouwd en Gambia vooralsnog niet. Daar komt nog bij dat er de laatste jaren een enorme volksverhuizing plaatsvindt, van de veilige groene gebieden naar de rood-roze onveilige gebieden.

Gemakshalve ga ik er maar even vanuit dat coastal erosion een gerelateerd probleem is. Hier in Gambia in ieder geval wel. Hele stukken strand worden van tijd tot tijd weggeslagen zoals op de foto goed te zien is. Nederlandse ingenieurs proberen met man en macht het tij te keren, met wisselend succes. Soms wordt er een nieuw stuk strand opgespoten, om enkele maanden later weer net zo hard in zee te verdwijnen. Nu is Gambia nog de Smiling Coast met een levendige toeristenindustrie. Maar als het zo doorgaat, dreigt die industrie met de kust mee de zee in te verdwijnen.

2 Comments:

Blogger Hippalus said...

Leuke link, Youssef! Mooie kaartjes. Paul.

7:28 AM  
Blogger Hippalus said...

P.S. Nog gefeliciteerd met het verjaren! Volgend jaar weer in nederland?? Ciao, Paul.

7:29 AM  

Post a Comment

<< Home