GambiaGalm

over het alledaagse leven in Gambia. Van de levendige politiek tot de gebeurtenissen rond het enige verkeerslicht dat Gambia rijk is. En als het zo uitkomt over andere dingen in de rest van de wereld. Enjoy!

Youssef:
werkt bij een van de vele internationale organisaties die in The Gambia actief zijn. Deelt geen eten uit, maakt geen mensen beter (althans niet direct) en bouwt ook geen scholen. Houdt zich meer bezig met beleid & politiek. Saai? Integendeel...

Saturday, September 30, 2006

Politiek met een kleine "p"

Krap een week oud is de verkiezingsoverwinning van de president en zijn partij APRC. En ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Van het kleineren van de oppositie. Een van de verliezende kandidaten, de advocaat Darboe, heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat een regering onder zijn leiding de pinda oogsten van de boeren zal opkopen. Dit is belangrijk omdat pinda's een van de weinige producten zijn die Gambia op de wereldmarkt kan verkopen. Boeren verkopen niet zelf op de wereldmarkt, dat gebeurt via de regering die deze oogsten normaalgesproken opkoopt. Dit jaar is dat niet gebeurd. APRC campagneleider en minister van landbouw Yankoba Touray heeft wat dat betreft belofte op belofte gebroken. Nu zijn positie weer ijzersterk is, kan hij het blijkbaar niet laten om een sneer aan de verliezende kandidaat uit te delen. Hij heeft Darboe namelijk een vergunning aangeboden waarmee hij het recht krijgt de pinda oogst van de boeren op te kopen. Met z'n eigen geld. "Als hij echt patriotistich is, neemt hij deze uitdaging aan", aldus Touray. Slechte verliezers bestonden al, slechte winnaars blijkbaar ook.
Leuk campagnevoeren kan ook. Zie hier het bewijs: het verkiezingsspotje van GroenLinks.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Goeie blog, goed werk!

Anyhow, GL propageert hybrids and dat is wel leuk qua verkiezingen, maar het is economisch / ecologisch prietpraat. Typisch week verkiezingspraatjes. Er zijn veel simpelere, veel goedkopere en veel effectievere oplossingen mogelijk. (En die waren er al in de '80, dus nieuwe technology is ook nergens voor nodig)

4:14 AM  

Post a Comment

<< Home